Локальне зображення обкладинки
Локальне зображення обкладинки

Організація, прогнозування та планування агропромислового комплексу : навч. посіб. / П. С. Березівський, Н. І. Михалюк ; за ред. П. С. Березівського

За: Інтелектуальна відповідальність: Вид матеріалу: Текст Мова: українська Серія: Вища освіта в УкраїніПублікація: Львiв : Магнолія 2006, 2017Видання: 2-ге вид., стерОпис: 438 сТематика(и):
Тип одиниці: Книги
Мітки з цієї бібліотеки: Немає міток з цієї бібліотеки для цієї назви. Ввійдіть, щоб додавати мітки.
Оцінки зірочками
    Середня оцінка: 0.0 (0 голос.)
Фонди
Тип одиниці зберігання Поточна бібліотека Шифр зберігання Стан Штрих-код
Книги Абонемент 338.436(075.8)/Б48 (Огляд полиці(Відкривається нижче)) Доступно 00000026304
Книги Абонемент 338.436(075.8)/Б48 (Огляд полиці(Відкривається нижче)) Доступно 00000026305

ЗМІСТ
Передмова

Розділ 1. Організація виробництва в агропромисловому комплексі

Тема 1. Особливості формування і розвитку АПК
1.1. Передумови виникнення та стадії розвитку АПК
1.2. Агропромислова інтеграція та її суть
1.3. Особливості АПК та основні завдання
1.4. Структура АПК
1.5. Критерії і показники ефективності функціонування АПК
1.6. Державне регулювання відносин в агропромисловому комплексі

Тема 2. Сфери агропромислового комплексу, їх роль у його розвитку
2.1. Перша сфера АПК та її особливості
2.2. Друга сфера головна ланка АПК
2.3. Третя сфера АПК
2.4. Регулювання міжгалузевих відносин

Тема 3. Виробнича та соціальна інфраструктура АПК
3.1. Виробнича інфраструктура та її галузевий склад
3.2. Агросервіс у системі виробничої інфраструктури
3.3. Соціальна інфраструктура АПК

Тема 4. Продуктові підкомплекси як основа організації агропромислових формувань
4.1. Економічна суть, різновиди та особливості продуктових підкомплексів
4.2. Організаційно-виробнича характеристика головних продуктових підкомплексів
4.2.1. Зернопродуктовий підкомплекс
4.2.2. Бурякоцукровий підкомплекс
4.2.3. М'ясопродуктовий підкомплекс
4.2.4. Молокопродуктовий підкомплекс
4.3. Ринкові перетворення в продуктових підкомплексах

Тема 5. Аграрні та агропромислові формування й основи їх функціонування
5.1. Різноманітність форм власності та господарювання об'єктивна передумова формування ринкової економіки в АПК
5.2. Види аграрних формувань та об'єднань
5.3. Економічна суть та особливості створення агропромислових формувань
5.4. Основні види агропромислових формувань
5.5. Механізм створення агропромислових формувань
5.6. Державне регулювання створення агропромислових формувань в АПК

Тема 6. Організація біржової діяльності в агропромисловому комплексі
6.1. Поняття про біржову діяльність та її функції
6.2. Види бірж та органи їх управління
6.3. Види цін, угод та контрактів на аграрній біржі
6.4. Підготовка й проведення біржових торгів
6.5. Реєстрація біржових контрактів та оформлення експорту сільськогосподарської продукції

Тема 7. Міжрегіональні й районні агроторгові доми
7.1. Мета та завдання міжрегіональних і районних агроторгових домів
7.2. Організаційно-економічні форми агроторгових домів
7.3. Функції агроторгових домів
7.4. Порівняльна характеристика агроторгових домів і бірж

Тема 8. Економічний механізм АПК України
8.1. Економічний механізм та його роль у системі АПК
8.2. Управління в системі економічного механізму АПК
8.3. Цінові та фінансово-кредитні важелі економічного механізму
8.4. Державне замовлення і роль держави у становленні економічного механізму АПК
8.5. Особливості формування економічного механізму АПК за сучасних умов

Розділ 2. Прогнозування і планування агропромислового комплексу

Тема 9. Сутність планування, його види та особливості організації в АПК
9.1. Суть планування та його необхідність в АПК
9.2. Принципи планування
9.3. Система планів
9.4. Методи планування
9.5. Механізм планування
9.6. Основні форми державного планування

Тема 10. Система державних прогнозів, програм і планів соціально-економічного розвитку агропромислового комплексу України
10.1. Основні види і класифікація економічних прогнозів
10.2. Державне прогнозування перспектив розвитку
10.3. Цільові та стратегічні програми
10.4. Вимоги до програмно-цільового планування
10.5. Основні критерії ефективності прогнозування і планування

Тема 11. Теоретичні і методичні основи стратегічного планування
11.1. Сутність та еволюція стратегічного планування
11.2. Інформаційна база стратегічного планування
11.3. Логіка і завдання стратегічного планування
11.4. Сучасний інструментарій стратегічного планування

Тема 12. Прогнозування науково-технічного прогресу
12.1. Науково-технічний прогрес як об'єкт економіки
12.2. Класифікація науково-технічних прогнозів
12.3. Особливості формування комплексної програми науково-технічного прогресу
12.4. Особливості прогнозування науково-технічного прогресу в АПК
12.5. Державна науково-технічна політика

Тема 13. Прогнозування і планування розвитку системи ведення сільського господарства
13.1. Загальні підходи до планування системи господарювання
13.2. Класифікація систем господарювання та основні стани обгрунтування системи господарювання
13.3. Планування систем ведення рослинництва і тваринництва
13.4. Методи обгрунтування регіональних систем ведення сільського господарства

Тема 14. Прогнозування розвитку агропромислового комплексу, регіональних і продуктових підкомплексів
14.1. Планування збалансованості продуктових підкомплексів
14.2. Типова модель сценарію прогнозування розвитку АПК
14.3. Взаємозв'язок основних завдань прогнозування АПК області
14.4. Планування економічного і соціального розвитку районного агропромислового формування
14.5. Спеціальні (вільні) економічні зони як напрям регіонального розвитку

Тема 15. Прогнозування і програмне планування соціального розвитку
15.1. Соціальна структура села
15.2. Основні розділи плану соціального розвитку
15.3. Інформаційне забезпечення соціальних прогнозів
15.4. Завдання державного регулювання розвитку соціальної інфраструктури

Тема 16. Прогнозування і державне регулювання інвестицій
16.1. Техніко-економічне обгрунтування інвестиційного проєкту
16.2. Джерела фінансування інвестицій
16.3. Державне регулювання інвестиційної діяльності
16.4. Економічна оцінка інвестиційних проектів

Тема 17. Основи прогнозування розвитку переробних галузей, торгових організацій та закупівлі сільськогосподарської продукції в АПК
17.1. Особливості планування харчової і переробної промисловості
17.2. Особливості планування в торгівлі
17.3. Форми і методи планування державних закупівель сільськогосподарської продукції
17.4. Досвід країн ЄС та інших країн з формування продовольчих фондів
17.5. Основні методи прогнозування об'ємів квот сільськогосподарської продукції
17.6. Стратегія продовольчої безпеки

Тема 18. Прогнозування матеріально-технічного забезпечення і розвитку обслуговуючих організацій
18.1. Основні прийоми обгрунтування складу машинно-тракторного й автомобільного парку
18.2. Основні розділи бізнес-плану обслуговуючого підприємства
18.3. Основні моделі і методи прогнозування матеріально-технічного забезпечення
Література

Анотація:
Навчальний посібник написано відповідно до програми навчальної дисципліни. У розділах і темах посібника висвітлено питання наукових основ організації виробництва та планування агропромислового комплексу, передумови й фактори виникнення та становлення АПК, зокрема його структура, роль, просторіччя, рівні, стадії й напрямки інтеграції агропромислового виробництва та його складові, агропромислові структури й формування, економічна суть і значення трьох сфер АПК, поняття, особливості та класифікація виробничої та соціальної інфраструктури, характеристика продуктових вертикалей (підкомплексів) та планування їх діяльності. Значну увагу приділено питанням прогнозування та планування діяльності АПК, створенню прогнозів, програм і планів соціально-економічного розвитку АПК України.
Для студентів економічних спеціальностей вищих аграрних закладів освіти. Також може бути корисним для студентів неекономічних спеціальностей, керівників і спеціалістів аграрних формувань різних форм власності та господарювання.

Рекомендовано М-вом освіти і науки України

Натисніть на зображення, щоб переглянути його в оглядачі зображень

Локальне зображення обкладинки