Оптимізація конструктивно-технологічних параметрів шнекового преса для віджимання мезги насіння рицини (на прикладі одного витка шнекового вала)

Оптимізація конструктивно-технологічних параметрів шнекового преса для віджимання мезги насіння рицини (на прикладі одного витка шнекового вала) [Текст] / В. В. Дідур, А. Б. Чебанов, В. А. Дідур [та ін.] - Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. Вип. 2(33). - Кропивницький : ЦНТУ, 2019 - С. 34-43.

Конструктивно-технологічними параметрами, які впливають на кількість отриманої олії після пресування є вільний об’єм між пресуючими витками шнекового пресу, температура в зеєрному просторі, величина зазору між зеєрними пластинами пресу. Для проведення досліджень пресування мезги насіння використаний метод розгорнутого каналу. Максимальна кількість олії забезпечується при оптимальних конструктивно-технологічних параметрів розгорнутого каналу, знаходження яких потребує використання методики математичного планування експерименту. В якості прикладу, планування, подальше проведення та обробка експерименту, здійснено для одного пресуючого витка шнекового валу. На прикладі цього пресуючого витка будуть побудовані подальші дослідження для інших витків шнекових пресів.

насіння рицини мезга пресування шнековий вал