Економіка підприємства. Теорія : навч. посіб.

Захарченко, В. І.

Економіка підприємства. Теорія : навч. посіб. / В. І. Захарченко, М. М. Меркулов, О. В. Балахонова - Львiв : Магнолія 2006, 2025 - 324 с. - Вища освіта в Україні .

Зміст

РОЗДІЛ 1. ПІДПРИЄМСТВО — ОСНОВНИЙ СУБ'ЄКТ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
1.1. Зміст понять «підприємство» і «підприємництво»
1.2. Основні типи підприємств
1.3. Юридична особа
1.4. Малі підприємства
1.5. Причини і шляхи інтеграції підприємств
1.6. Організаційні форми підприємств у процесі інтеграції

РОЗДІЛ 2. ЗОВНІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ПІДПРИЄМСТВА
2.1. Поняття «Зовнішнє середовище підприємства»
2.2. Чинники зовнішнього середовища прямого впливу
2.3. Роль держави як чинника зовнішнього середовища прямого впливу
2.4. Зовнішні чинники непрямого впливу Запитання для самоперевірки

РОЗДІЛ 3. ТОВАРНА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
3.1. Поняття «товарна політика підприємства»
3.2. Суть маркетингового розуміння товару і його ринкової атрибутики
3.3. Класифікація товарів
3.4. Поняття «товарний асортимент» і «товарна номенклатура»
3.5. Життєвий цикл товару
3.6. Етапи створення нових товарів
3.7. Конкурентоспроможність товару
3.8. Формування товарної номенклатури та асортименту підприємством

РОЗДІЛ 4. ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ПРОДУКЦІЮ ПІДПРИЄМСТВА
4.1. Поняття ціноутворення
4.2. Ціноутворення складова товарної політики підприємства
4.3. Види цін
4.4. Зовнішні чинники впливу на формування ціни
4.5. Послідовність формування вихідної ціни на продукцію підприємства
4.6. Методи встановлення вихідної ціни
4.7. Коректування вихідної ціни
4.8. Методи формування ціни транспортних витрат
4.9. Страхування ринкової ціни
4.10. Цінова дискримінація
4.11. Внутрішньовиробнича ціна

РОЗДІЛ 5. ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
5.1. Види ресурсів для підприємства
5.2. Виробнича структура підприємства
5.3. Переваги та недоліки виробничої структури підприємства по видах продукції
5.4. Організаційна структура управління підприємством
5.5. Виробнича функція підприємства
5.6. Натурально-речові та вартісні результати виробництва
5.7. Поділ продукції за стадіями готовності
5.8. Вартісні показники обсягу продукції
5.9. Визначення оптимального обсягу виробництва та реалізації продукції методом зіставлення валових показників
5.10. Визначення оптимального обсягу виробництва та реалізації продукції методом зіставлення граничних показників
5.11. Розрахунок величини покриття

РОЗДІЛ 6. ПЕРСОНАЛ ПІДПРИЄМСТВА
6.1. Трудові ресурси
6.2. Класифікація персоналу підприємства
6.3. Показники наявності та руху персоналу підприємства
6.4. Нормування праці на підприємстві
6.5. Види норм праці
6.6. Продуктивність праці
6.7. Методи виміру продуктивності праці
6.8. Чинники зміни продуктивності праці
6.9. Резерви зростання продуктивності праці
6.10. Визначення потреби у працівниках
6.11. Зміст пофакторного планування продуктивності праці
6.12. Заробітна плата як економічна категорія
6.13. Функції заробітної плати
6.14. Принципи організації заробітної плати
6.15. Організація заробітної плати
6.16. Елементи тарифної системи заробітної плати
6.17. Визначення тарифної ставки робітників
6.18. Відрядна форма оплати праці
6.19. Колективна відрядна система оплати праці
6.20. Почасова форма оплати праці
6.21. Види доплат, надбавок і премій
6.22. Характерні ознаки безтарифних систем організації заробітної плати
6.23. Визначення фонду заробітної плати підприємства

РОЗДІЛ 7. ОБІГОВИЙ КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВА
7.1. Обіговий капітал
7.2. Матеріально-виробничі запаси (МВЗ)
7.3. Економічний зміст нормування матеріальних ресурсів
7.4. Визначення величини обігових коштів у виробничих запасах
7.5. Визначення оптимальної величини партії закуплених матеріалів
7.6. Визначення величини обігових коштів у незавершеному виробництві
7.7. Розрахунок нормативу обігових коштів у запасах готової продукції й у витратах майбутніх періодів
7.8. Визначення загальної потреби в обігових коштах
7.9. Показники вимірювання рівня використання матеріальних ресурсів
7.10. Вимірювання використання сукупності обігових коштів

РОЗДІЛ 8. ОСНОВНИЙ КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВА
8.1. Основний капітал підприємства
8.2 Основні фонди (основні засоби)
8.3 Класифікація основних фондів (засобів)
8.4 Види оцінки основних засобів
8.5 Показники руху основних засобів
8.6. Фізичний і моральний знос основних фондів
8.7. Амортизація
8.8. Способи нарахування амортизації
8.9. Нарахування амортизації на нематеріальні активи, малоцінні та швидкозношувані предмети
8.10. Відновлення основних фондів
8.11. Система техніко-економічних показників використання окремих видів устаткування
8.12. Застосування узагальнених показників використання основних фондів
8.13. Визначення потреби підприємства в основних засобах

РОЗДІЛ 9. ВИРОБНИЧА ПОТУЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА
9.1. Виробнича потужність
9.2. Методика розрахунку вихідної виробничої потужності
9.3. Види виробничої потужності
9.4. Обгрунтування випуску продукції виробничою потужністю

РОЗДІЛ 10. ІНВЕСТИЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА
10.1. Поняття інвестиції
10.2. Принципи інвестиційної діяльності підприємства
10.3. Види інвестицій
10.4. Суб'єкти інвестиційної діяльності
10.5. Особливості інвестиційної діяльності
10.6. Управління інвестиціями
10.7. Джерела інвестиційної діяльності
10.8. Форми здійснення інвестицій
10.9. Капітальні вкладення
10.10. Стадії реального інвестування
10.11. Пошук інвестиційної ідеї
10.12. Інвестиційний проєкт
10.13. Оцінка ефективності інвестиційних проектів
10.14. Метод дисконтування
10.15. Показник оцінки інвестиційних проектів
10.16. Форми фінансового інвестування
10.17. Види цінних паперів
10.18. Характеристики цінних паперів
10.19. Портфель цінних паперів
10.20. Види портфелів цінних паперів
10.21. Формування портфеля цінних паперів
10.22. Прибутковість фінансових вкладень

РОЗДІЛ 11. СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА
11.1. Поняття «собівартість продукції»
11.2. Види собівартості на підприємстві
11.3. Класифікація витрат на виробництво продукції за економічними елементами
11.4. Групування витрат за калькуляційними статтями витрат
11.5. Види калькуляцій собівартості одиниці продукції
11.6. Методи калькуляції собівартості одиниці продукції
11.7. Показники визначення собівартості продукції
11.8. Показник витрат на гривню товарної продукції

РОЗДІЛ 12. ОЦІНКА ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
12.1. Поняття виручки від реалізації продукції (робіт, послуг)
12.2. Методи визначення виручки від реалізації продукції (робіт, послуг)
12.3. Визначення валової виручки, валового і чистого прибутку
12.4. Чинники впливу на величину прибутку від реалізації продукції
12.5. Роль прибутку підприємства у ринковій економіці
12.6. Відносні показники ефективності діяльності підприємства
12.7. Сутність і призначення аналізу фінансового стану підприємства
12.8. Методи аналізу фінансового стану підприємства
12.9. Чинники впливу на фінансову сталість підприємства
12.10. Оцінка фінансової сталості підприємства
12.11. Відносні показники оцінки фінансової сталості
12.12. Показники аналізу ліквідності балансу
12.13. Оцінка платоспроможності підприємства

Завдання для самоперевірки
ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК
ЛІТЕРАТУРА

Анотація:
У навчальному посібнику розкривається основний зміст з курсу «Економіка підприємства». У стислій та доступній формі висвітлюються основні теоретичні поняття економіки підприємства, їх взаємозв'язок. Виходячи з основної цілі виробничої діяльності підприємства, спочатку розглядаються питання, присвячені товарній політиці підприємства, а потім проблемам ефективного використання основних чинників виробництва. Економічному розвитку діяльності підприємства у вигляді доходів, витрат і інвестицій присвячено спеціальні розділи посібника.
Цей посібник розраховано на студентів економічних ВУЗів і факультетів, які вивчають курс «Економіка підприємства», а також викладачів і підприємців.

Рекомендовано М-вом освіти і науки України

978-617-574-037-8 600.00 грн.


Економіка підприємства
Інвестиції

малі підприємства товарна політика персонал

658(075.8)