Biochemical composition of seedsfrom different pea varieties (Запис № 4397)

МАРК-запис
000 -LEADER
Маркер (контрольне поле довжиною 24 байти) 02734aab a2200349 i 4500
001 - КОНТРОЛЬНИЙ НОМЕР
Контрольне поле 4397
003 - ІДЕНТИФІКАТОР КОНТРОЛЬНОГО НОМЕРА
Контрольне поле UA-KpCNTU
005 - ДАТА І ЧАС ОСТАННЬОЇ УГОДИ
Контрольне поле 20250528145249.0
008 - ЕЛЕМЕНТИ ДАНИХ ФІКСОВАНОЇ ДОВЖИНИ - ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
Маркер (контрольне поле довжиною 24 байти) 250416b un |||| |||| 00| | eng d
040 ## - ДЖЕРЕЛО КАТАЛОГІЗАЦІЇ
Transcribing agency ЦНТУ
Original cataloging agency UA-KpCNTU
041 ## - LANGUAGE CODE
Language code of text/sound track or separate title eng
245 ## - TITLE STATEMENT
Назва Biochemical composition of seedsfrom different pea varieties
Носій [Text]
Statement of responsibility, etc. / O. Molodchenkova, S. Koblai, P. Tykhonov [et. al]
250 ## - ЗАЯВА ПРО ВИДАННЯ
Відомості про видання Plant Varieties Studying and Protection=Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин.
Remainder of edition statement Т. 20. - № 2.
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Дата видання, розповсюдження тощо 2024.
300 ## - PHYSICAL DESCRIPTION
Розмір C. 74-83
500 ## - ЗАГАЛЬНА ПРИМІТКА
General note To study the biochemical parameters characterising seed quality in pea varieties of different morphotypes for the selection of genotypes with improved nutritional properties. Methods. Seeds of 37 different morphotypes [leafy, leaf-less, heterophillous (chameleon)] of domestic and foreign pea varieties were studied. Standard and laboratory developed methods of biochemical analysis of plants (Kjeldahl method, spectrophotometric methods, electrophoresis) were used. The statistical analysis of the research results was carried out using the software LibreOffice Calc (GNU Lesser General Public License v3) and the image analysis software Imagel. Results. The presence of varietal differences in the biochemical pa-rameters studied related to seed quality (protein content, flavonoids, lipoxygenase activity, trypsin inhibitor, lectins), the content of the main fractions of the protein complex (legumin and vicilin) and their ratio in seeds of different morphotypes was established. The electrophoretic and amino acid analyses revealed varietal differences (in the relative content of cer-tain protein components in the electropherogram, the presence/absence of some components in the electrophoretic spectra of vicilin and legumin, and their amino acid composition) that affect the nutritional value of pea seeds. Conclusions. The application of the biochemical criteria studied makes it possible to select varieties of food peas with specific technological parameters.
653 ## - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term pea
653 ## - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term seed quality
653 ## - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term protein
653 ## - INDEX TERM--UNCONTROLLED
Uncontrolled term vicilin
700 ## - ДОДАТКОВИЙ ОПИС — ІМ’Я ОСОБИ
Ім’я особи Molodchenkova, O.
700 ## - ДОДАТКОВИЙ ОПИС — ІМ’Я ОСОБИ
Ім’я особи Koblai, S.
700 ## - ДОДАТКОВИЙ ОПИС — ІМ’Я ОСОБИ
Ім’я особи Tykhonov, P.
700 ## - ДОДАТКОВИЙ ОПИС — ІМ’Я ОСОБИ
Ім’я особи Bezkrovna, L.
700 ## - ДОДАТКОВИЙ ОПИС — ІМ’Я ОСОБИ
Ім’я особи Ryshchakova, O.
700 ## - ДОДАТКОВИЙ ОПИС — ІМ’Я ОСОБИ
Ім’я особи Levitsky, Yu.
700 ## - ДОДАТКОВИЙ ОПИС — ІМ’Я ОСОБИ
Ім’я особи Untilova, I.
773 0# - HOST ITEM ENTRY
Міжнародний стандартний номер серіального видання (ISSN) 2518-1017
Назва Plant Varieties Studying and Protection=Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. Т. 20. № 2
Контрольний номер запису 4392
Place, publisher, and date of publication Вінниця : ТВОРИ, 2024
856 ## - ЕЛЕКТРОННЕ РОЗМІЩЕННЯ І ДОСТУП
Універсальний ідентифікатор ресурсу <a href="https://journal.sops.gov.ua/article/view/304094">https://journal.sops.gov.ua/article/view/304094</a>
Текст посилання Стаття
942 ## - Додаткові дані (Коха)
Код системи класифікації для розстановки фонду Універсальна десяткова класифікація (УДК)
Тип одиниці Статті
Suppress in OPAC

Немає доступних примірників.