000 | 05576ami a2200313 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | 5872 | ||
005 | 20250513130336.0 | ||
008 | 4 2503|4u unr o ukr d | ||
040 |
_ajournal _cjournal _bukr |
||
041 | _aukr | ||
245 | 0 | 0 | _aПоказники росту та врожайності буряка столового за передпосівної обробки насіння метаболічно активними речовинами |
300 | _aС. 23-31. | ||
500 | _aДля збільшення виходу готової овочевої продукції постійно ведуться роботи з пошуку різних типів препаратів, які б дозволили підвищити врожайність і захис тити овочеві культури від шкідників та стресорів. Одним із таких технологічних прийомів є застосування метаболічно активних речовин. Дослідження із впливу метаболічно активних речовин та їх комбінацій на процеси росту буряка столового проводились у польових умовах на території навчально-дослідної агробіостанції Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя. Для прове дення експерименту використовували насіння буряку столового (Beta vulgaris L.) сорту Отаман. Насіння обробляли розчинами метаболічно активних речовин, таких як: МgSO4, убіхінон-10, вітамін Е, метіонін, параоксибензойна кислота (ПОБК). Також використовували комбінації цих речовин у таких поєднаннях: вітамін Е та убіхінон-10; вітамін Е, метіонін та параоксибензойна кислота; вітамін Е, метіонін, параоксибензойна кислота та МgSO4. Для визначення впливу речовин на процеси росту визначали масу сирої та сухої речовини, висоту надземної частини рослини, довжину підземної частини та окремі показники врожайності. Відбір експериментальних проб рослин здійснювали у фазі технічної та повної стиглості. Найефективнішою речовиною для збільшення маси сирої та сухої речовини у фазі технічної стиглості був вітамін Е, який перевищував контрольні результати на 30,49% за масою сирої речовини та на 55,05% за масою сухої речовини. За результатами впливу метаболічно активних речовин на лінійний ріст рослин буряку було встановлено, що найкраще на довжину підземної частини впливала ПОБК, яка на 16,5% перевищувала значення контрольного варіанту. Також позитивний вплив на цей показник мала комбінація речовин з вітаміну Е та убіхінону-10. Найефективнішим за показником маси коренеплоду був вітамін Е, який перевищував значення контролю на 12,6%. Подібний вплив на масу коренеплоду мала також ПОБК, яка сприяла зростанню цього показника на 12,4% порівняно до значень контролю. Найкращий вплив на врожайність буряка столового сорту Отаман мали вітамін Е, ПОБК та метіонін. Отже, використання метаболічно активних речовин, а саме вітаміну Е, ПОБК та метіоніну для обробки насіння перед висівом є доцільним заходом для підвищення врожайності буряка столового сорту Отаман. | ||
653 | 0 | _aфізіологія рослин | |
653 | 0 | _aбуряк столовий | |
653 | 0 | _aвітамін Е | |
653 | 0 | _aметіонін | |
653 | 0 | _aубіхінон-10 | |
653 | 0 | _aпараоксибензойна кислота | |
700 | 1 |
_aПриплавко, С. О. _4aut |
|
700 | 1 |
_aГавій, В. М. _4aut |
|
700 | 1 |
_aКучменко, О. Б. _4aut |
|
700 | 1 |
_aШейко, В. І. _4aut |
|
773 | 0 |
_tНаукові записки. Біологічні науки (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя) _d2024 _g№4. - С.23-31 |
|
856 | 4 |
_uhttp://lkp.ndu.edu.ua/index.php/bn/article/view/1278/ _tПосилання на сайт періодичного видання |
|
856 | 4 |
_uhttps://doi.org/10.31654/2786-8478-2024-BN-4-23-31 _tdoi |
|
942 |
_2ddc _cWR _n0 |
||
999 |
_c5872 _d5872 |