000 05576ami a2200313 4500
001 5872
005 20250513130336.0
008 4 2503|4u unr o ukr d
040 _ajournal
_cjournal
_bukr
041 _aukr
245 0 0 _aПоказники росту та врожайності буряка столового за передпосівної обробки насіння метаболічно активними речовинами
300 _aС. 23-31.
500 _aДля збільшення виходу готової овочевої продукції постійно ведуться роботи з пошуку різних типів препаратів, які б дозволили підвищити врожайність і захис тити овочеві культури від шкідників та стресорів. Одним із таких технологічних прийомів є застосування метаболічно активних речовин. Дослідження із впливу метаболічно активних речовин та їх комбінацій на процеси росту буряка столового проводились у польових умовах на території навчально-дослідної агробіостанції Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя. Для прове дення експерименту використовували насіння буряку столового (Beta vulgaris L.) сорту Отаман. Насіння обробляли розчинами метаболічно активних речовин, таких як: МgSO4, убіхінон-10, вітамін Е, метіонін, параоксибензойна кислота (ПОБК). Також використовували комбінації цих речовин у таких поєднаннях: вітамін Е та убіхінон-10; вітамін Е, метіонін та параоксибензойна кислота; вітамін Е, метіонін, параоксибензойна кислота та МgSO4. Для визначення впливу речовин на процеси росту визначали масу сирої та сухої речовини, висоту надземної частини рослини, довжину підземної частини та окремі показники врожайності. Відбір експериментальних проб рослин здійснювали у фазі технічної та повної стиглості. Найефективнішою речовиною для збільшення маси сирої та сухої речовини у фазі технічної стиглості був вітамін Е, який перевищував контрольні результати на 30,49% за масою сирої речовини та на 55,05% за масою сухої речовини. За результатами впливу метаболічно активних речовин на лінійний ріст рослин буряку було встановлено, що найкраще на довжину підземної частини впливала ПОБК, яка на 16,5% перевищувала значення контрольного варіанту. Також позитивний вплив на цей показник мала комбінація речовин з вітаміну Е та убіхінону-10. Найефективнішим за показником маси коренеплоду був вітамін Е, який перевищував значення контролю на 12,6%. Подібний вплив на масу коренеплоду мала також ПОБК, яка сприяла зростанню цього показника на 12,4% порівняно до значень контролю. Найкращий вплив на врожайність буряка столового сорту Отаман мали вітамін Е, ПОБК та метіонін. Отже, використання метаболічно активних речовин, а саме вітаміну Е, ПОБК та метіоніну для обробки насіння перед висівом є доцільним заходом для підвищення врожайності буряка столового сорту Отаман.
653 0 _aфізіологія рослин
653 0 _aбуряк столовий
653 0 _aвітамін Е
653 0 _aметіонін
653 0 _aубіхінон-10
653 0 _aпараоксибензойна кислота
700 1 _aПриплавко, С. О.
_4aut
700 1 _aГавій, В. М.
_4aut
700 1 _aКучменко, О. Б.
_4aut
700 1 _aШейко, В. І.
_4aut
773 0 _tНаукові записки. Біологічні науки (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя)
_d2024
_g№4. - С.23-31
856 4 _uhttp://lkp.ndu.edu.ua/index.php/bn/article/view/1278/
_tПосилання на сайт періодичного видання
856 4 _uhttps://doi.org/10.31654/2786-8478-2024-BN-4-23-31
_tdoi
942 _2ddc
_cWR
_n0
999 _c5872
_d5872