000 04980ami a2200301 4500
001 5873
005 20250513130316.0
008 4 2503|4u un nr o ukrkd d
040 _ajournal
_cjournal
_bukr
041 _aukr
100 1 _aОсипчук, Р. П.
_4aut
245 0 0 _aВміст вторинних метаболітів в листі винограду, квітках робінії, насінні базиліку та зернах пшениці
300 _aС. 32-41.
500 _aВторинні метаболіти рослинних організмів виконують різні функції у забезпе ченні взаємодії між рослинами та іншими організмами. Різні конститутивні та патоген-індуковані фітохімікати забезпечують природний імунітет рослин. Дослідження їх вмісту у квітках робінії, листі винограду, насінні базиліка та зернах пшениці набирає популярності, оскільки ці рослини є доступними, що забезпечує їх широке застосування у різних сферах. Насіння базиліка володіє високим рівнем активності каталази та аскорбатпероксидази, вмістом загальних та білкових SH-груп, відновленого глутатіону та ТБК-позитивних продуктів. Високий вміст небілкових SH-груп було виявлено в квітках робінії. Натомість листя винограду містить високий рівень вітаміну С та антоціанових пігментів. В нашому дослідженні ми визначали рівень вмісту вільних метаболітів методом обернено-фазової високоефективної рідинної хроматографії. В результаті наших досліджень було встановлено, що екстракт із насіння базиліка має найвищий рівень вмісту тригліцеридів та монотерпеноїдів, що надають йому імовірного протизапального, бактерицидного, антигельмінтного та спазмолітичного ефекту при вживанні людиною. Екстракт із квіток робінії має найвищі рівні глікозидів антоціану, 4-, 7-дигідроксифлавону, агіпеніну, лютені ну та оксикоричних кислот, що демонструє його потужний антиоксидантний потенціал та високий рівень адаптації до біотичного та абіотичного стресу. Натомість, в екстракті з листя винограду були виявлені найвищі рівні кемпфе ролу та глікозидів кверцитину, простих фенолів і катаболітів хлорофілу А і В. Такі результати демонструють потенційну протизапальну та імуномодулюючу дію листя винограду. Найбіднішим за вмістом вторинних метаболітів виявився екстракт із зерен пшениці. Дані результати можуть стати в нагоді у подальшому вивченні антиокси дантної, протизапальної, антимікробної та імуномодулюючої дії рослинної сиро вини, з перспективою її використання в медицині, харчових технологіях тощо.
653 0 _aбіохімія
653 0 _aвільні метаболіти
653 0 _aрідинна хроматографія
653 0 _aквіти робінії
653 0 _aнасіння базиліка
653 0 _aлистя винограду
653 0 _aзерна пшениці
700 1 _aКучменко, О. Б.
_4aut
773 0 _tНаукові записки. Біологічні науки (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя)
_d2024
_g№4. - С.32-41
856 4 _uhttp://lkp.ndu.edu.ua/index.php/bn/article/view/1277/
_tПосилання на сайт періодичного видання
856 4 _uhttps://doi.org/10.31654/2786-8478-2024-BN-4-32-41
_tdoi
942 _2udc
_cWR
_n0
999 _c5873
_d5873