000 | 03265nab a2200313 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | 6201 | ||
003 | UA-KpCNTU | ||
005 | 20250522140922.0 | ||
008 | 250522b un ||||| |||| 00| 0 ukr d | ||
040 |
_cЦНТУ _aUA-KpCNTU |
||
041 | _aukr | ||
245 |
_aДослідження впливу температури електроліту при імпульсному анодуванні на властивості поверхневих шарів технічного алюмінію _h[Текст] _c / В. М. Гвоздецький, С. І. Маркович, Х. Р.Задорожна, М. М. Студент |
||
250 |
_aЦентральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. _bВип. 8(39). Ч. 1. |
||
260 | _c2023. | ||
300 | _aС. 20-27. | ||
500 | _aІмпульсне анодування формує оксидні шари на алюмінієвих сплавах, що дозволяє отримати поверхневі шари з високою твердістю (до 2000 HV), низьким коефіцієнтом тертя, високою адгезією до металевої основи та низькою екологічною небезпекою. Проведено дослідження впливу температури імпульсного анодування на структуру та зносостійкість анодованих шарів. Встановлено, шо більше молекул води та сірки в анодованому шарі, то менша його мікротвердість та абразивна зносостійкість. Мінімальний знос анодованого шару, а значить найвищу його зносостійкість, зафіксовано для шарів, синтезованих за температури анодування -8ºС, а максимальний знос та найменшу зносостійкість за температури анодування -5ºС. Висока зносостійкість анодованих шарів, синтезованих за температур електроліту від -8 до +10ºС за умов тертя без мащення зумовлена наявністю кристалічної води в анодованому шарі. | ||
653 | _aалюмінієві сплави | ||
653 | _aтемпература імпульсного анодування | ||
653 | _aструктура | ||
653 | _aтвердість | ||
700 | _aГвоздецький, В. М. | ||
700 | _aМаркович, С. І. | ||
700 | _aЗадорожна, Х. Р. | ||
700 | _aСтудент, М. М. | ||
773 | 0 |
_x2664-262X _tЦентральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. Вип. 8/39. Ч. 1 _dКропивницький : ЦНТУ, 2023 _w6134 |
|
856 |
_uhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/15699 _yРепозитарій Центральноукраїнського національного технічного університету |
||
942 |
_2udc _n0 _cIR |
||
999 |
_c6201 _d6201 |