000 11280nam a2200265 i 4500
001 8071
003 UA-KpCNTU
005 20250710114437.0
008 250611s2025 unr||||||f|||l000 ||ukr d
020 _a978-617-8346-54-6
_c200.00 грн.
040 _bukr
_cЦНТУ
041 _aukr
080 _a581.1(075.8)
100 1 _aМостіпан, М. І.
245 0 0 _aОснови фізіології рослин
_b: навч. посіб.
_c/ М. І. Мостіпан
260 _aХарків :
_bДіса плюс,
_c2025
300 _a330 с.
500 _aЗМІСТ ПЕРЕЛІК СКОРОЧЕНЬ ПЕРЕДМОВА РОЗДІЛ I. ПРЕДМЕТ, МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА КОРОТКА ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ФІЗІОЛОГІЇ РОСЛИН 1.1. Предмет та методи досліджень у фізіології рослин 1.2. Коротка історія розвитку фізіології рослин 1.3. Основні напрямки досліджень РОЗДІЛ II. БУДОВА ТА ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИННОЇ КЛІТИНИ 2.1. БУДОВА КЛІТИНИ 2.1.1. Клітинна будова рослин 2.1.2. Ядро 2.1.3. Цитоплазма 2.1.4. Ендоплазматична сітка 2.1.5. Клітинна оболонка 2.1.6. Вакуоля 2.1.7. Рибосоми 2.1.8. Пластиди 2.1.9. Мітохондрії 2.1.10. Апарат Гольджі 2.2. МОЛЕКУЛЯРНА БУДОВА КЛІТИНИ 2.2.1. Хімічний склад рослинної клітини 2.2.2. Білки 2.2.2.1. Класифікація білків 2.2.2.2. Синтез білків 2.2.2.3. Розпад білків 2.2.3. Вуглеводи 2.2.3.1.Загальна характеристика вуглеводів 2.2.3.2. Моносахариди 2.2.3.3. Олігосахариди 2.2.3.4. Полісахариди 2.2.3.5. Синтез вуглеводів 2.2.3.6. Гідроліз вуглеводів 2.2.4. Ліпіди 2.2.5. Нуклеїнові кислоти 2.3. ФЕРМЕНТНІ СИСТЕМИ РОСЛИН 2.3.1. Визначення та значення ферментів 2.3.2. Властивості та активність ферментів 2.3.3. Суть ферментативного каталізу 2.3.4. Класифікація ферментів РОЗДІЛ III. ВОДООБМІН У РОСЛИН 3.1. Значення води для життя рослин 3.2. Надходження води до рослинної клітини 3.3. Механізми переміщення води по рослині 3.3.1. Кореневий тиск 3.3.2. Транспірація у рослин 3.4. Регуляція транспірації у рослин 3.5. Класифікація рослин за водним режимом 3.6. Поняття про водний баланс у рослин РОЗДІЛ IV. ФОТОСИНТЕЗ 4.1. Визначення та значення процесу фотосинтезу 4.2. Клітинні органели фотосинтезу, пов'язані з процесом 4.3. Пігменти та їх роль у житті рослин 4.4. Поглинання сонячної енергії в процесі фотосинтезу 4.5. Фотосинтез як окисно-відновний процес 4.6. Фотосинтез та урожай сільськогосподарських культур 4.7. Вплив факторів зовнішнього середовища на інтенсивність фотосинтезу 4.7.1. Світло як фактор фотосинтезу 4.7.2. Інтенсивність та якість світла як фактори фотосинтезу 4.7.3. Температура та інтенсивність фотосинтезу 4.7.4. Вода як фактор фотосинтезу 4.7.5. Мінеральне живлення та інтенсивність фотосинтезу 4.7.6. Карбоновий газ як фактор фотосинтезу 4.8. Інтенсивність фотосинтезу впродовж доби РОЗДІЛ V. ДИХАННЯ РОСЛИН 5.1. Значення процесу дихання для життя рослин 5.2. Ферментні системи дихання 5.3. Типи дихання у рослин 5.4. Пентозофосфатний цикл 5.5. Енергетика дихання 5.6. Дихальний коефіцієнт 5.7. Умови зовнішнього середовища та інтенсивність дихання 5.8. Взаємозв'язок між процесами фотосинтезу та дихання у рослин РОЗДІЛ VI. КОРЕНЕВЕ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН 6.1. ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КОРЕНЕВОГО ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН 6.1.1. Корінь як основний орган поглинення елементів живлення 6.1.2. Поглинання елементів живлення 6.1.3. Кореневі виділення у рослин 6.1.4. Зола та зольні елементи 6.2. ФІЗІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ЖИВЛЕННЯ 6.2.1. Азот 6.2.1.1. Фізіологічне значення та метаболізм азоту 6.2.1.2. Несимбіотична та симбіотична азотфіксація 6.2.1.3. Прояви дефіциту та надлишку азотного живлення у рослин 6.2.2. Фосфор 6.2.3.Сірка 6.2.4. Хлор 6.2.5. Кремній 6.2.6. Метали та їх фізіологічне значення 6.2.6.1. Калій 6.2.6.2. Натрій 6.2.6.3. Кальцій 6.2.6.4. Магній 6.2.6.5. Залізо 6.2.7. Мікроелементи 6.2.7.1. Бор 6.2.7.2. Цинк 6.2.7.3. Марганець 6.2.7.4. Мідь 6.2.7.5. Молібден 6.2.7.6. Кобальт 6.3. ВИКОРИСТАННЯ ДОБРИВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР 6.3.1. Застосування добрив в сучасних агротехнологіях польових культур 6.3.2. Позакореневе підживлення як шлях оптимізації умов живлення рослин впродовж вегетації РОЗДІЛ VII. РІСТ РОСЛИН 7.1. Загальні поняття про ріст та розвиток рослин 7.2. Клітинні основи росту 7.3. Типи росту 7.4. Добова ритміка росту 7.5. Показники інтенсивності росту 7.6. Вплив факторів зовнішнього середовища на ріст рослин 7.6.1. Температура та ріст рослин 7.6.2. Світло та інтенсивність росту 7.6.3. Вода як фактор росту 7.7. Генетичні фактори росту рослин 7.8. Спокій у рослин 7.9. Рухи росли РОЗДІЛ VIII. РОЗВИТОК РОСЛИН 8.1. Визначення розвитку рослин 8.2. Фітогормони рослин 8.2.1. Загальні поняття про фітогормони у рослин 8.2.2. Ауксини 8.2.3. Гібереліни 8.2.4. Абсцизова кислота 8.2.5. Етилен 8.3. Використання фітогормонів в агропромисловому виробництві 8.3.1. Гербіциди 8.3.2. Ретарданти 8.3.3. Регулятори процесу дозрівання рослин 8.3.4. Регулятори стану спокою 8.3.5. Регулятори обміну речовин у рослинах 8.4. Вплив умов оточуючого середовища на розвиток рослин 8.4.1. Явище фотоперіодизму у рослин 8.4.2. Температура як фактор розвитку рослин 8.5. Старіння рослин 8.6. Циклічне старіння та омолодження рослин РОЗДІЛ IX. ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СТІЙКОСТІ РОСЛИН 9.1. Загальні поняття про стійкість та адаптацію рослин 9.2. Зимостійкість 9.2.1. Основні причини загибелі посівів польових культур взимку 9.2.2. Випрівання 9.2.3. Вимокання 9.2.4. Випирання 9.2.5. Льодова кірка 9.3. Морозостійкість 9.4. Стійкість рослин до заморозків 9.5. Холодостійкість 9.6. Солестійкість 9.7. Жаростійкість рослин 9.8. Посухостійкість 9.9. Стійкість рослин до кислотності грунтів 9.10. Газостійкість 9.11. Стійкість рослин сільськогосподарських культур до хвороб Тестові завдання для самоконтролю знань СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ Анотація: В навчальному посібнику висвітлені питання життєдіяльності рослин починаючи із субмікроскопічного рівня і закінчуючи фітоценотичним рівнем. Розглянуті питання поглинання води та елементів живлення, фотосинтезу, дихання, росту та розвитку, стійкості рослин до умов оточуючого середовища. Особлива увага приділена питанням впливу факторів оточуючого середовища та агротехнічних прийомів на основні фізіолого-біохімічні процеси рослин з метою забезпечення управління продукційним процесом посівів сільськогосподарських культур. Рекомендується для студентів та викладачів агрономічних спеціальностей вищих навчальних закладів, агрономів, керівників аграрних підприємств, дорадників з питань вирощування сільськогосподарських культур. фермерів, наукових співробітників.
650 _aРослини
650 _aФотосинтез
710 2 _aЦентральноукраїнський національний технічний університет
_91
852 _h581.1(075.8)
_iМ84
942 _2udc
_cBKS
_n0
_h581.1(075.8)
_iМ84
999 _c8071
_d8071